Romantyczne schroniska

Wiele schronisk w pobliżu stoków zaprasza na biesiady i oferuje typowe karynckie potrawy.

Kärntner Käsnudel

Kärntner Käsnudel

Ritschert

Ritschert

Reindling

Reindling

W karynckiej kuchni alpejsko-adriatyckiej świeże, regionalne składniki łączą się w smakowitą całość z tradycyjnymi przepisami i nowymi wariacjami na ich temat. Także serwowane gościom wino, moszcz, soki i sznapsy są w Karyntii często własnej roboty. Jak w przypadku każdej szanującej się autentycznej kuchni, także w tej karynckiej gotuje się zgodnie z rytmem pór roku i życia regionów. Potrawy i napitki, których niewątpliwie trzeba spróbować, to: 

Kärntner Käsnudel (podobne do ruskich pierogów), regionalne ryby – Kärntner Laxn (troć z pobliskich jezior) i Saibling (tutejsza odmiana pstrąga) – Ritschert (eintopf z pęczaku, fasoli i wędzonki), regionalne potrawy z dziczyzny, Gailtaler Speck (lokalny szpek), Reindling (ciasto drożdżowe z cynamonem i bakaliami), oraz Zirbenschnaps (słodkawa wódka zbożowa na szyszkach limby). 

To enhance your user experience, we have implemented cookies on this website. By using our site, you agree to our use of cookies. Further details can be found in our Data Privacy Policy